Безвъзмездно с до 15 хил. лв. ще се финансира изграждането на слънчеви

...
Безвъзмездно с до 15 хил. лв. ще се финансира изграждането на слънчеви
Коментари Харесай

До 15 хил. лв. безвъзмездна помощ за слънчеви панели на домакинствата

Безвъзмездно с до 15 хиляди лева. ще се финансира построяването на слънчеви панели за отопление на семействата, като семействата ще доплащат 30% от цената на плана, излиза наяве от изискванията на програмата за стимулиране на използването на ВЕИ за персонални потребности. Условието е до момента жилището да се е отоплявало на печка с дърва и въглища, казан или други тип неефикасен източник.

При слънчевите бойлери безвъзмездната помощ е до 1960 лева и тя на 100% ще покрива разноските за инсталирането им.

За стимулиране на използването на ВЕИ за персонални потребности, семействата ще имат достъп до общо  59 840 000 лв.

Ще се финансират единствено фотоволтаични системи с мощ до 10 кВт. Проектите с по-голяма мощ ще бъдат отхвърляни непосредствено.

Предвижда се средствата по процедурата за възобновима сила на семействата да тръгнат на 1 февруари.

Важно е да се означи, че безвъзмездната помощ няма да се дава предплатено, т.е. домакинствата ще би трябвало да платят сами инвестицията във фотоволтаична система за персонално прилагане, а след това да аплайват за възобновяване на платените средства. Класирането ще се реализира по разнообразни критерии – от това какъв брой хора ще се употребява конфигурираното ВЕИ и така нататък В случай, че претендентите събират идентичен брой точки, по-напред ще се класира кандидатствалият по-рано. В случай, че се установят недопустими разноски по построяването на системата, средствата за тях няма да се възвръщат.

За подкрепяне ще аплайват семейства, които са построили своите ВЕИ системи след 7 юни 2022г. до подаване на предлагането. Енергията ще би трябвало да се употребява само за персонални потребности, без да се продава. А притежателят е задължен да поддържа слънчевата система в срок от 3 години. През това време той би трябвало да съхранява всички финансови документи, както и да обезпечава достъп за инспекции от институциите, в това число неочаквани инспекции. В случай, че притежателят на парцела го продаде, то новият собственик трябва да се съгласи и да подпише контракт, който го задължава да извършва изискванията по контракта за остатъка от периода до 3 години.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР